Brandintas Kalėdinis pyragas

Brandintas Kalėdinis pyragas

Istoriniai šaltiniai rodo, kad pirmieji brandinti pyragai kepti dar senovės Romoje. Anuomet jie buvo gardinami granatų sėklomis, kedrinėmis pinijomis, razinomis, o jų pagrindą sudarė miežinė košė. Viduramžiais receptą papildė medus, prieskoniai bei džiovinti vaisiai. Brandinti pyragai greitai paplito visoje Europoje, o vėliau ir jos kolonijose. Šiems kepiniams buvo naudojama daug pačių geriausių ir brangiausių ingredientų, tad jie ant stalo puikavosi tik ypatingomis progomis, dažniausiai per vestuves ir Kalėdas. Šiandien brandintų kalėdinių pyragų kepimui tebenaudojami patys įvairiausi džiovinti ir išmirkyti vaisiai, uogos, cukatai, riešutai, citrusinių vaisių žievelės, nuostabų aromatą jiems suteikia cinamonas, gvazdikėliai, imbieras.

Iškepti pyragai sulaistomi brendžiu, romu arba saikingai saldinta juodąja arbata (ją galima paskaninti apelsinų ar obuolių sultimis) ir įsukami į tame pačiame gėrime pamirkytą audinį. Tada dedami į maišelį ar sandarų indą ar apsukami folija ir paliekami bręsti tamsioje, sausoje vietoje nuo dviejų savaičių iki dviejų mėnesių. Subrendęs gardumynas pjaustomas per Kalėdas arba dovanojamas giminaičiams, kaimynams, daraugams,  bičiuliams.
Aš brandintą Kalėdinį pyragą kepu pagal šį receptą

Turintieji kantrybės laukti niekada nenusivilia – kuo pyragas brandesnis, tuo jis skanesnis. Jis pirmas dingsta nuo švenčių stalo.

Reikės: 250 ml brendžio, 1 apelsino, jo sulčių ir žievelės, apie 1 kg 300 g įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinų, spanguolių, abrikosų, slyvų, razinų, migdolų ar kt.), 250 g kambario temperatūros sviesto, 250 g rudojo cukraus, 2 v. š. auksaspalvio sirupo arba medaus, 4 kiaušinių, 275 g miltų, 2 a. š. kepimo miltelių, 2 a. š. cinamono, 2 a. š. malto imbiero, 2 a. š. malto kardamono, 1,2 a. š. maltų gvazdikėlių.

Džiovintus vaisius supjaustome gabalėliais, sumaišome su riešutais ir užpilame brendžiu. Laiko  me kambario temperatūroje maždaug parą.  Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu.  Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, supilame sirupą ar medų.  Išplakame kiaušinius. Po truputį juos pilame į sviesto masę. Ten pat įtarkuojame apelsino žievelę.  Miltus sumaišome su kepimo milteliais, prieskoniais ir sumaišome su sviesto mase. Viską gerai išmaišome. Išspaudžiame aplesino sultis ir supilame į džiovintus vaisius ir juos įmaišome į tešlą.  Viską supilame į kepimo formą, išlyginame. Viršų uždengiame folija.  Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 150°C ir kepame apie 40-60 min., kol patikrinus pagaliuku, tešla nebesivelia. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir ataušiname ant grotelių. Paskui suvyniojame į kepimo popierių arba foliją, įdedame į maišelį ir brandiname kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Brandinimas trunka 2-4 sav. Kartkartėmis pyragą reikia palaistyti brendžiu.

 

Vienas komentaras apie “Brandintas Kalėdinis pyragas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *